Kredito atostogos iki 6 mėn. Kredito palūkanos nesikeičia!
Kaip deklaruoti pajamas? 2 patarimai efektyvesniam GPM formos užpildymui!
Naujienos

Kaip deklaruoti pajamas? 2 patarimai efektyvesniam GPM formos užpildymui!

Iki 2024 m. gegužės 2 d. deklaruoti pajamas turi visi Lietuvos gyventojai, kurie 2023 m. dirbo savarankiškai. Užpildyti deklaravimo formą turite ir tada, kai dirbote pagal individualios veiklos (IV) pažymą ar verslo liudijimą, ir tuo atveju, jei registruota veikla praėjusiais mokestiniais metais negeneravo jokių pajamų.

Nors vis daugiau mokėtojų sėkmingai perpranta esminius pajamų deklaravimo niuansus ir naudojasi elektroninio deklaravimo paslauga, dažnu atveju savarankiškai dirbantiems stinga žinių, kurios padėtų greičiau ir finansiškai naudingiau deklaruoti praėjusių metų pajamas. Pastebėję, jog GPM deklaracija kai kuriems vis dar yra tikras galvos skausmas, šiandien pasidalinsime 2 patarimais, kurie padės efektyviau užpildyti GPM formą savarankiškai dirbantiems lietuviams.

 

GPM ir leidžiami atskaitymai

Deklaruojant metines pajamas, didelė dalis pagal IV dirbančių lietuvių savo išskaitomų išlaidų skiltyje palieka automatiškai sistemos numatytą 30% išlaidų atskaitymo pasirinkimą. Ką tai reiškia mokesčių mokėtojui? Tai, kad GPM tarifas bus skaičiuojamas nuo 70% faktiškai iš IV gautų pajamų. Taigi, jei 2023 m. iš IV uždirbta 15000 eur., GPM apmokestinama suma sudarys 10500 eur. (15000-30%).

Išskaitymas pagal 30% išlaidų principą turi savų privalumų. Visų pirma, nereikia jokiais pirkimo kvitais, sąskaitų išrašais ir panašiais dokumentais pagrįsti išlaidų kilmės. Užtenka tik palikti sistemos numatytą pasirinkimą. Tokiu atveju net ir tie, kurių realios veiklos išlaidos nesiekia 30% nuo uždirbtų pajamų, gali ramiai džiaugtis šia lengvata.

Tačiau jei vykdant individualią veiklą patiriate 30% nuo pajamų viršijančias išlaidas, finansiškai naudingiau rinktis išskaitymą pagal faktines išlaidas. Žinoma, svarbu jog tos nurodomos išlaidos būtų susijusios su vykdoma veikla. Galbūt įsigijote darbui naudojamą įrangą ar elektroninę techniką? O gal vykdomai veiklai nuolat sunaudojate didelius kiekius elektros energijos? Visi šie kaštai gali būti nurodyti jūsų pajamų deklaracijoje!

Nurodžius visas su darbo veikla susijusias išlaidas galima ženkliai sumažinti galutinę GPM sumą. Tiesa, svarbu visas išlaidas ne tik gebėti pagrįsti, bet ir jas įrodyti įvairiais pirkimo kvitais, čekiais ar mokėjimus liudijančiais sąskaitų-faktūrų dokumentais. Taip pat svarbu atsiminti, jog šiuos dokumentus reikės saugoti ateinančius 10 metų nuo jų panaudojimo pajamų deklaravime.

 

GPM parama – papildomai nekainuojanti paramos forma

Iki paskutinės GPM deklaravimo dienos (šiemet tai  yra gegužės 2 d.) pagal IV, verslo liudijimą bei darbo sutartį dirbantys asmenys gali atskirai arba kartu su GPM deklaracija užpildyti ir FR0512 formą bei skirti iki 1,2 proc. GPM paramą savo pasirinktai organizacijai. Jūsų paramą priimti gali įvairios nevyriausybinės organizacijos, paramos ir labdaros fondai, religinės bendruomenės, kultūros, švietimo, mokslo ir sporto įstaigos, politinių partijų sąrašai bei kūrybinės veiklos, mokslo švietimo, sporto ir kitų sričių kūrėjai.

Skubame pabrėžti, jog GPM parama nėra joks papildomas mokestis. Tai yra 1,2 proc. nuo jūsų jau mokamo GPM neviršijanti suma. Pavyzdžiui, jei pagal 2023 m. pajamų mokesčio deklaraciją turite sumokėti 1000 eur. dydžio GPM, 12 eur. (1,2 proc.) nuo šios sumos galite skirti jūsų norimai organizacijai. Jei neapsisprendžiate, kuriai įstaigai mieliau skirtumėte savo paramos dalį, galite deklaruojamą paramą skaidyti dalimis (pvz., po 0,6 proc.) ir ją skirti keliems gavėjams. Svarbu įsitikinti, jog paramos formoje teisingai nurodytas organizacijos kodas bei norimos skirti paramos suma. Jei iki paramos laikotarpio pabaigos savo 1,2 proc. GPM neskirsite jokiai pasirinktai organizacijai, ši paramos dalis automatiškai papildys valstybės biudžetą.

Puikiai suprantame, jog deklaravus pajamų mokestį galite susidurti su netikėtomis išlaidomis. Ypač tada, kai tenka mokėti didesnius mokesčius, nei buvote paskaičiavę prieš pajamų deklaravimą. Jei matote, jog apmokėjus visas skolas susidūrėte su sunkumais padengiant kitas būtinąsias asmenines išlaidas, galite bet kuriuo metu užpildyti SMSpinigai kredito linijos paraišką. Itin greitai įvertinsime jūsų finansinę situaciją bei poreikius ir pagal juos galėsime pasiūlyti net iki 5000 eurų dydžio kredito liniją, kurią galėsite patogiai panaudoti kaip savo atsarginį fondą nenumatytų situacijų sprendimui.

Na, o jei pastebėjote, jog sparčiai artėjant vasaros sezonui nesutaupėte pakankamos sumos savo svajonių atostogoms, kviečiame pasinaudoti lanksčiomis SMS pinigai atostogų paskolos sąlygomis ir gauti net iki 15000 eurų kreditą iki 6 metų laikotarpiui!

CHAT – konsultacija
Sveiki!
Mūsų konsultantai dirba I-V: 8:00 – 20:00 ir VI-VII: 10:00 – 18:00.
Rekomenduojame Jums siųsti savo klausimą elektroniniu paštu info@nordecum.lt, nurodant savo klausimą ir kontaktinius duomenis, kurie padėtų su Jumis susisiekti. Tai leis efektyviai išspręsti Jūsų klausimą.