Kredito atostogos iki 6 mėn. Kredito palūkanos nesikeičia!
Kada sumažės EURIBOR palūkanų normos?
Naujienos

Kada sumažės EURIBOR palūkanų normos?

 

Nuo 2022 m. vidurio rekordinį augimą fiksavusios EURIBOR tarpbankinių palūkanų normos skaudžiai paveikė daugumos Lietuvos gyventojų kasdienybę. Ypač stipriai nukentėjo nekilnojamo turto rinkos dalyviai. Tie lietuviai, kurie pasirinko ilgalaikes būsto paskolas su kintančia palūkanų norma, buvo nemaloniai nustebinti staigiu ir dideliu paskolos įmokų išaugimu. O tie, kurie siekė po Covid-19 pandemijos Lietuvoje įsigyti savo butą arba namą, susidūrė ne tik su staigiu NT kainų išaugimu, bet ir su naujomis paskolų kainomis ir griežtesniais reikalavimais jų gavimui.

Pastebima, jog Europai svarbiausias EURIBOR 3 mėnesių trukmės palūkanų normų indeksas 2024 m. kovo mėnesio viduryje šiek tiek nusileido nuo 2023 m. pasiektų dešimtmečio aukštumų ir laikėsi ties 3,92 proc. riba. Žinoma, tai mažai guodžia euro zonos gyventojus. Tačiau panašu, jog ir didesni palūkanų normų kėlimai – jau praeityje.

 

Infliacija mažėja – misija įvykdyta?

Nors visuomenėje pasigirsta įvairių spekuliacijų ir vis garsiau svarstoma, kada pagaliau bankų palūkanų normos bus sumažintos, tikslų atsakymą pateikti gana sudėtinga.

Tarpbankinės palūkanų normos visame pasaulyje buvo pakeltos siekiant mažinti įsisiautėjusią infliaciją – pinigų nuvertėjimo reiškinį. Drastiškos priemonės davė greitus rezultatus. Metinė infliacija Lietuvoje nuo 6,9 proc. 2023 m. kovą sumažėjo iki 0,7 proc. 2024 m. vasarį. Visa euro zona fiksavo gana panašias tendencijas. Nuo 6,9 proc. 2023 m. kovą, metinė infliacija iki 2024 m. vasario susitraukė iki 2,6 proc.

Stipriai sumažėjusi infliacija Europoje yra vienas iš indikatorių, jog greitu metu bankų palūkanos irgi susitrauks. Tiesa, sprendimui dėl EURIBOR palūkanų normų labai daug įtakos turi ir situacija Jungtinėse Amerikos Valstijose.

JAV yra pagrindinė pasaulio ekonomika, kurios nacionalinė valiuta – doleris - labai stipriai veikia viso pasaulio finansines tendencijas. Tikėtina, jog jei JAV atliks didesnius tarpbankinių palūkanų normų mažinimus savo šalies viduje, greitu metu panašų sprendimą priims ir dauguma kitų vakarietiškų pasaulio ekonomikų.

Situacija už Atlanto gana panaši į euro zonos scenarijų. JAV federalinių fondų palūkanų norma dar 2023 m. antroje pusėje pasiekė 5,5 proc. normą ir šiame lygyje laikėsi iki pat šių metų vasario mėn. pabaigos. Palankiai atrodo ir infliacijos rodiklis. Nuo 9,1 proc. aukštumų, pasiektų 2022 m. birželį, metinė infliacija JAV 2024 m. vasarį susitraukė iki 3,2 proc. lygio.

Rinkos situacijos komentarai

Palūkanų normų kritimą JAV ir euro zonos rinkose iki 2024 m. pabaigos prognozuoja didelė dalis pasaulio ekonomistų ir finansų apžvalgininkų. Dalis jų netgi žada pokyčius jau šių metų gegužės-birželio mėnesiais. Tiesa, jei pažvelgsime į svarbesnių JAV ir Europos finansų sferos atstovų komentarus, pamatysime, jog ryškesnių palūkanų karpymų dar gali tekti luktelėti ilgiau.

Jerome Powell, JAV Federalinės rezervų sistemos pirmininkas, šių metų kovo pradžioje pateikė komentarą, jog centrinis bankas nepradės palūkanų normos mažinimo, kol „nebus įsitikinta, jog infliacija užtikrintai juda link 2 proc. metinio lygio tikslo“. Powell‘as taip pat paminėjo, jog tikėtina, kad tai atsitiks „kažkuriuo šių metų laiku“. Savo komentarą pateikė ir Amerikos iždo sekretorė Janet Yellen. Jos teigimu „nėra tikėtina, kad rinkos palūkanų norma nukris iki priešpandeminio lygio“. Baltųjų rūmų paskelbtas naujas prognozes su aukštesnėmis, nei tikėtasi, palūkanų normomis Yellen pavadino „dabartinę rinkos realybę ir prognozes atspindinčiomis tendencijomis“.

Taigi, nors optimistinis palūkanų normų mažėjimo scenarijus ir susijęs su šių metų gegužės-birželio mėnesiais, labai tikėtina jog minėtuoju laikotarpiu didesnių pokyčių neišvysime. Tačiau pagal visas ekonomines tendencijas ir ekspertų prognozes labai tikėtina, jog iki 2024 m. pabaigos ir euro zonos, ir JAV palūkanų normos bus stipriau apkarpytos. O tai paskatintų ir kitų pasaulio ekonomikų skolinimosi kaštų susitraukimą.

 

Laukdami palūkanų normų mažėjimo, daugybė Lietuvos gyventojų kasdien ieško galimybės greitai ir kaip įmanoma pigiau gauti kreditus arba vartojimo paskolas. Turime jiems džiugių naujienų! SMSpinigai šiuo metu naujiems klientams siūlo iki 1000 eurų sumą iki 12 mėnesių laikotarpiui pasiskolinti visiškai be jokių palūkanų!

Na, o tiems, kuriems reikia didesnės paskolos, arba kredito specifiniams vartojimo poreikiams, taip pat turime gerų žinių. SMSpinigai siūlomų vartojimo paskolų suma gali siekti iki 15000 eur., o paskolos atidavimui galima patogiai pasirinkti nuo 3 mėnesių iki 6 metų laikotarpį! Žinoma, prieš priimant bet kokį sprendimą, patariame išsamiai susipažinti su finansinės paslaugos sąlygomis bei įsivertinti savo galimybes laikytis įsipareigojimų.

 

CHAT – konsultacija
Sveiki!
Mūsų konsultantai dirba I-V: 8:00 – 20:00 ir VI-VII: 10:00 – 18:00.
Rekomenduojame Jums siųsti savo klausimą elektroniniu paštu info@nordecum.lt, nurodant savo klausimą ir kontaktinius duomenis, kurie padėtų su Jumis susisiekti. Tai leis efektyviai išspręsti Jūsų klausimą.