Kredito atostogos iki 6 mėn. Kredito palūkanos nesikeičia!
Automobilis išsimokėtinai – geriau paskola ar lizingas?
Naujienos

Automobilis išsimokėtinai – geriau paskola ar lizingas?

Naujo automobilio pirkimas dažnai yra atsakingas ir svarbus finansinis sprendimas, kuriam savų lėšų gali ir nepakakti. Dėl šios priežasties pirkėjai dažnai renkasi finansavimą naujai transporto priemonei gauti iš bankų ar kitų kreditinių institucijų. Tada jie susiduria su esmine dilema – geriau rinktis automobilio paskolą ar lizingą?

Vienareikšmio atsakymo į šį klausimą nėra. Tinkamiausias sprendimas randamas atsižvelgiant ir į finansines pirkėjo galimybes, ir į esamus kreditinius įsipareigojimus bei uždirbamas pajamas, ir į ekonomines rinkos ateities prognozes bei prognozuojamą automobilio naudojimo periodą. Norėdami padėti jums priimti geriausią sprendimą, šiame straipsnyje glaustai aptarsime esminius automobilio lizingo ir ilgalaikės paskolos privalumus, trūkumus bei pagrindinius šių skolinimosi instrumentų skirtumus.

 

Pradėkime nuo automobilio lizingo, dar vadinamo išperkamąja nuoma. Šio finansinio instrumento veikimas yra gana paprastas. Kai randate savo svajonių automobilį ir kreipiatės į kreditinę įstaigą ar pardavėją dėl finansavimo lizingo būdu, jūsų kreditorius sudaro su jumis skolos grąžinimo bei automobilio naudojimo sutartį. Pagal ją perkamas automobilis nėra jūsų nuosavybė, o tik nuomojamas objektas. Sutartyje numatomi išperkamosios nuomos terminai ir galutinė mokėtina suma bei palūkanos.

Pagal sutartas lizingo sąlygas, kiekvieną mėnesį kredito teikėjui visą išperkamosios nuomos laikotarpį turite mokėti nustatytą sumą ir palūkanas, kol visas lizingo kreditas bus padengtas. Tuo pačiu metu galite naudoti savo išsirinktą transporto priemonę ir, grąžinę visą išperkamosios nuomos kreditą, tampate oficialiu transporto priemonės savininku.

Prieš perkant automobilį lizingo būdu, rekomenduojame atkreipti dėmesį ir į išankstinio lizingo grąžinimo sąlygas. Nors kai kada automobilio lizingas (taip pat, kaip ir dauguma paskolų) gali būti be jokio pabrangimo ir palūkanų mokėjimo grąžinamas anksčiau laiko, kai kurie lizingo teikėjai išankstiniam grąžinimui numato papildomas sąlygas arba palūkanų mokėjimo taisykles.

Automobilio pirkimas lizingo pagrindu pirmiausia pasižymi tokiais aspektais, kaip sąlyginai didelis pradinis įnašas, kuris dažnu atveju sudaro apie 10-30 proc. nuo bendros automobilio vertės. Lizingą dažniau renkasi naujų arba brangesnių transporto priemonių besidairantys pirkėjai, nes lizingo atveju kreditinė institucija gali skirti daug didesnį kreditą automobilio pirkimui. Renkantis lizingą paprastai galite tikėtis ir šiek tiek mažesnio palūkanų mokėjimo. Tiesa, už šį privalumą irgi reikia savaip sumokėti – lizingo teikėjai paprastai nustato griežtus maksimalius lizingo grąžinimo terminus bei papildomas unikalias sutarties sąlygas (pavyzdžiui, sąlygą, jog pasibaigus lizingo laikotarpiui automobilio amžius negali viršyti 13 metų ribos).

 

Automobilio paskolos atveju situacija yra iš dalies paprastesnė. Pasirinkus ją, perkamai transporto priemonei netaikomi amžiaus ribojimai, todėl galima patogiai išsirinkti ir senesnį automobilį. Taip pat automobilio paskola dažnai gali būti suteikta ir nemokant pradinio įnašo, o pirkėjas iš karto užregistruojamas kaip įsigytos transporto priemonės savininkas. Tačiau automobilių paskolos dažnai pasižymi šiek tiek didesniais palūkanų procentais, o maksimali skolinimosi suma yra gerokai mažesnė, nei lizingo atveju.

Automobilio paskolą, skirtingai nei lizingą, galima grąžinti ir anuitetiniu, ir linijiniu būdu. Paskolą grąžinant pagal linijines įmokas, kas mėnesį mokėsite vienodą kredito dalį, o palūkanos bus skaičiuojamos nuo likutinės paskolos sumos. Pagal šį metodą pradinės kasmėnesinės paskolos įmokos būna didesnės, o vėliau jos sumažėja ir bendros sumos atžvilgiu kredito gavėjas sumoka mažesnes palūkanas, nei pagal anuitetinį principą. O pasirinkus anuitetinį skolos grąžinimo būdą, sumokėsite kiek daugiau palūkanų, tačiau mokėjimų dydis bus vienodai išdėstytas per visą kredito grąžinimo laikotarpį.

Kai pasirenkamas anuitetinis ar linijinis paskolos mokėjimas, labai svarbu įvertinti ne tik asmeninius poreikius bei galimybes, bet ir finansines rinkos prognozes. Jei tikėtina, jog didžiąją paskolos grąžinimo laiko dalį vyraus aukštesnės palūkanų normos ir žemesni pinigų nuvertėjimo tempai, gali būti naudingiau pasirinkti linijinį skolos grąžinimo būdą ir kuo greičiau grąžinti didesnę skolos dalį. Tačiau jei tikėtina, jog pinigų nuvertėjimo tempai bus sąlyginai dideli, o palūkanų normos – žemos, būtent anuitetinis paskolos grąžinimas gali būti finansiškai naudingesnis sprendimas.

Jei Jums prireikė pinigų savo svajonių automobilio įsigijimui, galite bet kuriuo metu patogiai užpildyti SMSpinigai paraišką ir greitai gauti atsakymą su unikaliu finansavimo pasiūlymu. Siūlome ir standartines vartojimo paskolas su iki 15 000 eur. siekiančia suma bei iki 6 metų grąžinimo laikotarpiu, ir automobilio paskolas bei daugybę kitų kreditų rūšių. Per daugiau nei 13 sėkmingos veiklos metų tokiomis mūsų paslaugomis, kaip kreditas internetu pasinaudojo tūkstančiai Lietuvos gyventojų, tad neabejotinai žinome, kaip pasiūlyti klientui palankiausias finansavimo paslaugas.

CHAT – konsultacija
Sveiki!
Mūsų konsultantai dirba I-V: 8:00 – 20:00 ir VI-VII: 10:00 – 18:00.
Rekomenduojame Jums siųsti savo klausimą elektroniniu paštu info@nordecum.lt, nurodant savo klausimą ir kontaktinius duomenis, kurie padėtų su Jumis susisiekti. Tai leis efektyviai išspręsti Jūsų klausimą.