Kredito atostogos iki 6 mėn. Kredito palūkanos nesikeičia!
Ar apsimoka eiti į priešlaikinę pensiją?
Blog'as

Ar apsimoka eiti į priešlaikinę pensiją?

Priešlaikinė pensija yra galimybė asmenims anksčiau laiko pasitraukti iš darbo rinkos ir pradėti gauti pensiją dar nesulaukus įprasto pensinio amžiaus. Lietuvoje, kaip ir daugelyje kitų šalių, egzistuoja įstatymų numatyta tvarka, kuri leidžia gauti išankstinę senatvės pensiją tam tikromis sąlygomis. Ši galimybė yra aktuali daugeliui žmonių, kurie dėl sveikatos, darbo rinkos ar asmeninių priežasčių nori pasitraukti iš aktyvaus darbo anksčiau. Visgi prieš priimant tokį sprendimą – svarbu įvertinti visus privalumus ir trūkumus bei išanalizuoti, ar toks žingsnis iš tikrųjų apsimoka.

Kas yra priešlaikinė pensija?

Priešlaikinė pensija yra valstybės garantuojama pensija, kurią galima pradėti gauti iki oficialaus pensinio amžiaus, kuris Lietuvoje šiuo metu yra apie 64 metai vyrams ir 63 metai moterims (nors jis palaipsniui kyla). Asmenys, kurie yra sulaukę bent 5 metų iki pensinio amžiaus ir turi pakankamą darbo stažą, gali pretenduoti į išankstinę pensiją.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad išankstinė pensija dažnai yra mažesnė nei įprasta senatvės pensija, nes ji apskaičiuojama pagal mažesnius pensijos dydžius ir suma yra proporcingai mažinama priklausomai nuo to – kiek anksčiau asmuo nusprendžia ją pradėti gauti. Be to, gauti priešlaikinę pensiją dažnai reiškia, kad asmuo negalės vėliau grįžti į darbo rinką ir gauti senatvės pensijos pilnai išlaikant visą socialinę apsaugą.

Pensijos dydžio sumažėjimas

Nuo 2021-01-01 visos išankstinės senatvės pensijos (neatsižvelgiant į tai, kiek asmuo turi stažo ir kokiam laikotarpiui pensija skirta) mažinamos po 0,32 proc. už kiekvieną mėnesį. Asmenų, gavusių išankstinę senatvės pensiją, senatvės pensijos taip pat mažinamos po 0,32 proc. už kiekvieną mėnesį, kai buvo mokama išankstinė pensija.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad ši taisyklė netaikoma asmenims, kurie išankstinę senatvės pensiją gavo ne ilgiau nei 3 metus, o jų stažas, apskaičiuotas skiriant išankstinę pensiją, buvo ne mažesnis kaip 40 metų ir 6 mėnesiai (2024 m. – 40 metų ir 9 mėnesiai, ir toliau didės). Tokiems asmenims pensijų dydis nuo 2021-01-01 nėra mažinamas dėl to, kad jie gavo išankstinę senatvės pensiją.

Asmenims, kuriems nustatytas specialus slaugos poreikis ir kurie negauna užsienyje pajamų – gali būti taikomi tam tikri pensijų apskaičiavimo privalumai. Jei šis asmuo nusprendžia išeiti į priešlaikinę pensiją – jam gali būti taikomas pensijos mažinimas po 0,32 procento už kiekvieną likusį mėnesį iki pensinio amžiaus. Šis stažo reikalavimas naujai skiriamoms pensijoms yra svarbus aspektas, nes asmenys turi atitikti tam tikras sąlygas, kad gautų priešlaikinę pensiją be papildomų sumažinimų.

Kas gali gauti išankstinę senatvės pensiją?

Išankstinę senatvės pensiją gali gauti asmenys, kurie neatitinka įprasto pensinio amžiaus, tačiau nori anksčiau pasitraukti iš darbo rinkos. Visgi, yra tam tikros sąlygos ir reikalavimai, kuriuos reikia atitikti, norint gauti šią pensiją.

Galite gauti išankstinę senatvės pensiją, jei atitinkate šias sąlygas:

  1. Iki pensinio amžiaus yra likę ne daugiau kaip 5 metai;
  2. Turite būtinajį stažą, kuris yra reikalingas senatvės pensijai tais metais, kai pasieksite pensinį amžių;
  3. Nepriklausote kitiems periodiniams mokėjimams ar pajamoms;
  4. Nedirbate ir negaunate jokių pajamų susijusių su darbo santykiais ar kitomis draudimo pajamomis (pagal darbo sutartį, narystės, tarnybos pagrindu, iš savarankiškos veiklos ar užsienio šalių);
  5. Nesate ūkininkas ar ūkininko partneris.

BŪTINASIS STAŽAS SENATVĖS PENSIJAI

METAI, KAI JUMS SUKANKA SENATVĖS PENSIJOS AMŽIUS

BŪTINASIS STAŽAS (METAIS)

2024

33,5

2025

34

2026

34,5

2027

35

Išimtis taikoma, jei esate sukaupę bent pusę reikiamo stažo senatvės pensijai ir atitinkate bent vieną iš šių kriterijų:

  1. Esate motina, kuri pagimdė ir užaugino iki 8 metų amžiaus 5 ar daugiau vaikų.
  2. Ne mažiau kaip 15 metų namuose rūpinotės savo vaikais su negalia arba tais, kuriems nustatytas ne mažesnis nei 60 % darbingumo praradimas.
  3. Ne mažiau kaip 15 metų namuose slaugėte žmones su negalia, kuriems buvo nustatytas specialus nuolatinės slaugos poreikis. 

Savo stažą galite sužinoti prisijungę prie savo asmeninės „Sodros“ paskyros gyventojui bei susiformavę suvestinę „REP.02 Informacija apie pensijų socialinio draudimo stažą“.

Priešlaikinės pensijos privalumai

Priešlaikinė pensija turi keletą privalumų, kuriuos verta apsvarstyti tiems, kurie svarsto apie galimybę anksčiau pasitraukti iš darbo rinkos.

Laisvė ir laikas

Vienas iš pagrindinių priešlaikinės pensijos privalumų – galimybė turėti daugiau laiko sau, šeimai ar hobiams. Daugelis žmonių pasirenka priešlaikinę pensiją, kad galėtų mėgautis aktyviu gyvenimo būdu, kol dar yra pakankamai energijos ir sveikatos.

Sveikatos būklė

Daugeliui žmonių darbo krūvis su amžiumi tampa per didelis, o sveikatos problemos gali trukdyti tęsti darbą. Priešlaikinė pensija gali būti puiki išeitis tiems, kurie jaučia fizinį ar psichologinį nuovargį dėl ilgų darbo metų.

Pinigų srautų stabilumas

Nors priešlaikinė pensija dažnai būna mažesnė nei įprasta, ji vis tiek užtikrina tam tikrą stabilų pajamų šaltinį. Tai ypač naudinga tiems, kurie jau turi kitų pajamų šaltinių, tokių kaip santaupos ar investicijos ir gali papildyti savo pajamas.

Galimybė pasitraukti iš nesaugios darbo rinkos

Ekonominės krizės ar tam tikrų sektorių nestabilumas gali padidinti nedarbo riziką vyresniems darbuotojams. Priešlaikinė pensija gali būti galimybė išvengti darbo rinkos nestabilumo ir garantuoti sau pajamas be papildomos rizikos.

Galimybė mėgautis gyvenimu aktyviai

Išeiti į priešlaikinę pensiją suteikia galimybę aktyviai praleisti gyvenimo laiką, kol dar yra jėgų. Tai puiki galimybė keliauti, užsiimti savanoriška veikla ar imtis veiklų, kurioms trūko laiko dirbant.

Psichologinis palengvėjimas

Priešlaikinė pensija gali padėti sumažinti nuolatinį darbo spaudimą. Žmonėms, kurie jaučia išsekimą ar emocinį nuovargį dėl ilgo darbo stažo – ankstyvas pasitraukimas iš darbo gali tapti būdu atgauti pusiausvyrą ir geriau pasirūpinti savo psichologine gerove.

Finansinis saugumas kritiniais atvejais

Jei dėl sveikatos būklės ar asmeninių priežasčių asmeniui neįmanoma tęsti darbo – priešlaikinė pensija tampa svarbiu finansiniu saugikliu, kuris leidžia padengti būtinas išlaidas ir išvengti darbo per prievartą.

Priešlaikinės pensijos trūkumai

Priešlaikinė pensija, nors turi savo privalumų, taip pat turi keletą reikšmingų trūkumų, kuriuos verta apsvarstyti prieš priimant galutinį sprendimą.

Mažesnė pensija

Pagrindinis priešlaikinės pensijos trūkumas – mažesnė pensija visam likusiam gyvenimui. Lietuvoje už kiekvienus išankstinės pensijos metus pensija sumažinama apie 0,4 % už kiekvieną mėnesį, kurį asmuo anksčiau išeina į pensiją. Tai reiškia, kad jei žmogus išeina į pensiją penkeriais metais anksčiau –  jo pensija gali būti sumažinta apie 24%. Toks sumažinimas yra nuolatinis, net kai asmuo sulaukia įprasto pensinio amžiaus.

Ilgesnis finansinis įsipareigojimas

Jei asmuo išeina į pensiją anksčiau – jam teks gyventi iš pensijos ilgesnį laiką, todėl svarbu įvertinti – ar sukauptos lėšos ir pensijos dydis bus pakankami, kad užtikrintų patogų gyvenimą per visą pensinį laikotarpį.

Ribotos užimtumo galimybės

Pasirinkus priešlaikinę pensiją – asmuo dažnai susiduria su tam tikrais darbo apribojimais. Jei nuspręsite grįžti į darbo rinką – gali tekti susidurti su apribojimais dėl papildomų pajamų gavimo, o tai gali turėti įtakos pensijos dydžiui ar socialinėms išmokoms.

Socialinių išmokų mažėjimas

Kadangi priešlaikinė pensija apskaičiuojama remiantis mažesnėmis sumomis – tai gali lemti mažesnes socialines išmokas ateityje, ypač jei tokios išmokos yra priklausomos nuo pajamų dydžio.

Ribotos darbo galimybės

Jei nuspręsite išeiti į priešlaikinę pensiją ir vėliau norėsite grįžti į darbo rinką – jums gali kilti sunkumų rasti darbą dėl amžiaus ar mažesnio konkurencingumo darbo rinkoje. Be to, gali būti ribojamos papildomos pajamos, jei kartu gaunate ir pensiją, nes tai gali paveikti išmokų dydį.

Ilgalaikė finansinė našta

Pensinio amžiaus žmonėms gali prireikti papildomų išlaidų susijusių su sveikatos priežiūra, būsto pritaikymu ar kitomis paslaugomis. Dėl mažesnės priešlaikinės pensijos jums gali būti sunkiau finansuoti šias būtinas išlaidas, ypač senatvėje.

Mažesnės kaupimo galimybės

Anksčiau išeinant į pensiją sumažėja laikas per kurį galite kaupti papildomas santaupas ar gauti išmokas iš II ar III pensijų pakopų. Tai reiškia, kad neturėsite tiek laiko sukaupti didesnę pensiją ar papildomus finansinius išteklius, kurie galėtų padėti gyventi patogiau senatvėje.

Emocinis ir socialinis poveikis

Darbas daugeliui žmonių suteikia struktūrą, socialinius ryšius ir tikslo jausmą. Pasitraukus iš darbo rinkos anksčiau, kai kurie žmonės gali jaustis izoliuoti ar prarasti gyvenimo tikslą. Tai gali turėti neigiamos įtakos psichinei sveikatai ir gerovei.

Finansinės priklausomybės rizika

Jei priešlaikinė pensija nėra pakankamai didelė padengti visus jūsų gyvenimo poreikius – galite tapti finansiškai priklausomi nuo artimųjų ar valstybės paramos. Tai gali apriboti jūsų savarankiškumą ir galimybę spręsti savo finansinius klausimus.

Infliacijos poveikis

Mažesnė pensija gali būti ypač paveikiama infliacijos. Jei kainos kyla sparčiai, o pensijos dydis išlieka pastovus – jūsų perkamoji galia gali greitai sumažėti. Ilgalaikėje perspektyvoje tai gali reikšti, kad teks atsisakyti tam tikrų prekių ir paslaugų arba labiau apriboti savo išlaidas.

Finansinė strategija ir kiti aspektai

Prieš priimant sprendimą dėl priešlaikinės pensijos – svarbu sudaryti išsamų finansinį planą. Atsižvelgiant į mažesnį pensijos dydį – gali prireikti įvertinti, ar turite pakankamai santaupų, investicijų ar kitų pajamų šaltinių, kurie galėtų papildyti jūsų biudžetą. Taip pat verta apgalvoti, kokios bus jūsų ilgalaikės išlaidos – sveikatos priežiūra, būstas, mokesčiai ir kiti būtinieji poreikiai gali turėti reikšmingos įtakos jūsų finansinei padėčiai.

Jei turite investicijų, pavyzdžiui, II arba III pakopos pensijų kaupimo fondus – būtina įvertinti, ar iš šių šaltinių gaunamos pajamos bus pakankamos. Kai kurie pensijų fondai gali būti išmokami kaip vienkartinė suma arba paskirstyti per tam tikrą laiką, kas gali padėti padidinti bendras pajamas pensijoje.

Ar apsimoka eiti į priešlaikinę pensiją?

Atsakymas į šį klausimą priklauso nuo individualių aplinkybių ir finansinių galimybių. Jei jūsų sveikata silpsta, darbas tampa per sunkus ar turite pakankamai finansinių išteklių užtikrinti savo gerovę – priešlaikinė pensija gali būti logiškas sprendimas. Visgi, jei svarstote apie ilgalaikes finansines pasekmes ir nerimaujate dėl mažesnių pajamų – gali būti verta palaukti ir išeiti į pensiją įprastu laiku, kad gautumėte visą pensijos dydį.

Apsimoka taip pat pasikonsultuoti su finansų patarėjais ar socialinės apsaugos specialistais, kurie gali padėti įvertinti jūsų situaciją ir priimti geriausią sprendimą pagal jūsų poreikius.

CHAT – konsultacija
Sveiki! Kuo mes galime Jums padėti?