Kredito atostogos iki 6 mėn. Kredito palūkanos nesikeičia!
Kas geriau – būsto nuoma ar pirkimas?
Naujienos

Kas geriau – būsto nuoma ar pirkimas?

Pagal tarptautinės OECD organizacijos duomenis, maždaug 90 proc. Lietuvos gyventojų gyvena nuosavame būste. Nors lietuviai tradiciškai laikomi labai savininkiška tauta, prie nekilnojamo turto nuomos rinkos kūrimo Lietuvoje prisideda ir didėjantys užsienio imigrantų srautai, ir mažesniu sėslumu bei poreikiu turėti savą turtą pasižyminti jaunoji karta.

Vieni anksčiau, kiti vėliau, bet apskritai beveik visi gyvenime prieiname tą „tašką“, kai sau nejučia užduodame klausimą: ar geriau būstą nuomotis, ar ieškoti galimybių įsigyti nuosavą namą ar butą? Šiandien pateiksime jums kelis praktinius patarimus, padėsiančius atsakyti į šį klausimą.

 

Asmeniniai poreikiai ir galimybės

Renkantis tarp būsto nuomos ir pirkimo, paprastai vertinamas asmeninių poreikių bei pirkimo-nuomos galimybių derinys. Pirmiausia logiška užduoti sau klausimą, ar nekilnojamo turto lokacija bei bendras naudingas plotas atitiks jūsų poreikius ne tik šiandien, bet ir po, pavyzdžiui, 4-5 metų? Jei planuojate sėslesnį gyvenimo būdą, dažnesnį buvimą namuose, ilgametį gyvenimą toje pačioje vietoje ir matote, jog net išaugus būste gyvenančių asmenų skaičiui (pavyzdžiui, sulaukus šeimos pagausėjimo) jausitės komfortabiliai, gali būti naudinga apsvarstyti NT objekto pirkimą.

Tačiau prieš žengiant šį žingsnį, svarbu įvertinti ir finansinius būsto pirkimo aspektus. Kadangi dauguma butą ar namą įsigyja pirkinio sumą finansuodami būsto paskola, svarbu žinoti, jog pagal įprastą praktiką jums reikės iš asmeninių lėšų įnešti pradinį būsto įnašą, įprastai siekiantį 15-20 proc. nuo bendros pirkinio kainos.

Taip pat svarbu tinkamai įvertinti preliminarias paskolos įmokas, galimą jų pabrangimą ir šio įsipareigojimo finansinę naštą. Idealiu asmeninių finansų valdymo atveju kasmėnesinės būsto paskolos įmokos, maisto, transporto išlaidos bei komunaliniai mokesčiai neturėtų viršyti 50 proc. nuo jūsų asmeninio atlyginimo (arba bendrų šeimos pajamų).

Vertindami paskolos gavėjo kreditingumą, bankai pritaiko minimalią finansų valdymo taisyklę, pagal kurią jūsų asmeniniai (arba sutuoktinių) kasmėnesiniai kreditiniai-finansiniai įsipareigojimai (kartu su būsto paskola) negali viršyti 40 proc. nuo kasmėnesinių pajamų po mokesčių.

 

Turto likvidumas

Taip pat renkantis tarp būsto nuomos ir pirkimo labai svarbu įvertinti ir turto likvidumo aspektą. Net ir įsigijus 100 tūkst. eurų kainuojantį namą ar butą savomis lėšomis, vis tiek pasirenkate pinigus „įšaldyti“ į turto klasę, kuri nėra laikoma itin likvidžiu pasirinkimu. Tai reiškia, jog panorėjus nekilnojamą turtą parduoti ir įsigyti kitą turtą ar tiesiog naudoti pinigus kitais tikslais, pirkėjų radimas bei pirkimo-pardavimo proceso užbaigimas gali trukti gana ilgą laiko tarpą.

Taip pat svarbu atsižvelgti ir į kainų svyravimo riziką. Nors nekilnojamo turto kainos ilguoju laikotarpiu pasižymi užtikrintu augimu, 10-15 metų laikotarpiu gali pasitaikyti įvairių krizių ir ekonominių nuosmukių, kurie gali neigiamai paveikti būsto kainų rinką. O jei tai nutiks būtent tada, kai jums žūtbūt reikia turtą parduoti, galite patirti nemažus nuostolius.

 

 

 

Tiesioginis įkainių palyginimas 

Nors namo ar buto nuoma, kaip laisvesnis įsipareigojimas, pasižymi ir galimybe lengviau išsikelti tada, kada jūs to panorėsite, ir gerokai mažesnėmis būsto infrastruktūros atnaujinimo/išlaikymo išlaidomis, ilgalaikė nuoma dažnai yra mažiau finansiškai naudingas sprendimas.

Dažnai ir nuosavo būsto paskolos mėnesinės įmokos, ir savais pinigais įsigyto NT objekto išlaikymo išlaidos yra mažesnės už nuomai kas mėnesį atskaičiuojamas bendras įmokas. Jei prie viso to dar pridėsime faktą, kad nuosavas būstas yra savotiška ilgalaikė investicija, finansiniu požiūriu dažnu atveju buto ar namo pirkimas skamba kaip geresnis pasirinkimas, nei ilgalaikė nuoma.

Tačiau norime dar kartą pabrėžti, jog prieš prieidami asmenines išvadas, turite gerai įsivertinti ir savo gyvenimo būdą bei poreikius, ir finansines galimybes, ir ateities planus. Tokiu būdu pasirinksite geriausiai jums tinkantį variantą ir išspręsite asmeninę nuomos-pirkimo dilemą.

 

Jei šiuo metu kaip tik įrenginėjate savo svajonių namą ar butą, arba pastebėjote, jog iki norimo būsto nusipirkimo jums trūksta tiek nedaug, galite bet kada pasinaudoti įvairiomis SMSpinigai finansavimo paslaugomis. Būsto remontui arba įrengimui siūloma tiek standartinė SMSpinigai vartojimo paskola, tiek specializuota paskola būsto remontui. Iki 15000 eurų dydžio finansavimą galite gauti nuo 3 mėn. iki net 6 metų laikotarpiui!

Taip pat, jei turite galimybę panaudoti savo nekilnojamą turtą kaip finansinį svertą ir taip užsitikrinti didesnį finansavimą, tarp mūsų siūlomų finansavimo sprendimu yra ir paskola su NT įkeitimu. Pasinaudojus vadinama hipotekos paskola, priklausomai nuo įkeičiamo turto vertės, galite gauti nuo 1000 iki 100 000 eur. dydžio kreditą iki 10 metų grąžinimo laikotarpiui. Pagal šią finansavimo alternatyvą taip pat siūlome ir nesudėtingą sutarties parengimo procesą, ir galimybę pasinaudoti iki 12 mėnesių pertrauka nuo paskolos mokėjimų.

CHAT – konsultacija
Sveiki!
Mūsų konsultantai dirba I-V: 8:00 – 20:00 ir VI-VII: 10:00 – 18:00.
Rekomenduojame Jums siųsti savo klausimą elektroniniu paštu info@nordecum.lt, nurodant savo klausimą ir kontaktinius duomenis, kurie padėtų su Jumis susisiekti. Tai leis efektyviai išspręsti Jūsų klausimą.