Kredito atostogos iki 6 mėn. Kredito palūkanos nesikeičia!
Kas yra NPD?
Blog'as

Kas yra NPD?

Neapmokestinamas pajamų dydis (NPD) yra svarbi sąvoka mokesčių sistemoje, kuri turi reikšmingą poveikį individualioms pajamoms ir bendrai mokesčių našta. NPD yra suma nuo kurios asmuo yra atleidžiamas nuo pajamų mokesčio, tai yra – šiai sumai netaikomi mokesčiai.

Kas yra neapmokestinamas pajamų dydis (NPD)?

Neapmokestinamas pajamų dydis (NPD) yra nustatyta suma, kurios ribose asmuo neturi mokėti pajamų mokesčio. Kitaip tariant, NPD yra pajamų riba –nuo kurios nepriklauso mokesčių apskaičiavimas. Ši suma yra atleidžiama nuo mokesčių, todėl asmuo gali išlaikyti daugiau savo pajamų be mokesčių naštos.

Kaip veikia NPD?

Sistema veikia pagal formulę, kuri nustato neapmokestinamų pajamų dydžio (NPD) taikymą su darbo santykiais susijusių pajamų, tokių kaip darbo užmokestis, apskaičiavimą. Pavyzdžiui, jei gyventojas gavo tam tikrą darbo užmokestį ir jis viršija NPD sumą – apmokestinamą suma bus apskaičiuojama atėmus NPD nuo bendrųjų pajamų, o likusi dalis bus laikoma apmokestinama.

  • 2024 m. galiojanti MMA (minimali mėnesinė alga) neatskaičius mokesčių yra 924 eurų (2023 m. buvo 840 eurų).
  • 2024 m. galiojantis MVĮ (minimalus valandinis įkainis) neatskaičius mokesčių yra 5,65 eurų (2023 m. buvo 5,14 eurų).

Įstatymo projekte 2024 m. numatytos NPD (neapmokestinamų pajamų dydžio) formulės:

NPD mėnesio:

  • NPD = 747 – 0,5 × (DU – MMA), jei mėnesinio DU ≤ 2 167eurų (2023 m. galiojusi formulė 625 – 0,42 × (DU – MMA) ≤ 1 926 eurų.
  • NPD = 400 – 0,18 × (DU – 642), jei mėnesinio DU > 2 167 eurų (2023 m. galiojusi formulė 400 – 0,18 × (DU – 642) > 1 926 eurų.

NPD metinis:

  • MNPD = 8 964 – 0,5 × (GMP – 12 × MMA), jei metinis DU ≤ 26 004 eurų (2023 m. galiojusi formulė 7 500 – 0,42 × (GMP – 12 × MMA) jei metinis DU ≤ 23 112 eurų.
  • MNPD = 4 800 – 0,18 × (GMP – 12 × 642), jei metinis DU > 26 004 eurų (2023 m. galiojusi formulė 4 800 – 0,18 × (GMP – 12 × 642) jei metinis DU > 23 112 eurų).

kur…

  • 2024 m. galiojanti MMA (minimali mėnesinė alga) neatskaičius mokesčių yra 924 eurų (2023 m. buvo 840 eurų).
  • 2024 m. galiojantis MVĮ (minimalus valandinis įkainis) neatskaičius mokesčių yra 5,65 eurų (2023 m. buvo 5,14 eurų).

NPD nustatymas

Kiekviena šalis turi savo teisinę sistemą, kuri nustato NPD dydį. Šie nustatymai gali būti įtraukti į mokesčių įstatymus, kurie yra reguliariai peržiūrimi ir atnaujinami atsižvelgiant į ekonominius ir socialinius poreikius. Nacionalinė mokesčių politika gali nustatyti minimalų ir maksimalų NPD dydį, kuris yra pritaikomas visiems šalies gyventojams ar tam tikroms pajamų grupėms. Ekonominės sąlygos turi didelę įtaką NPD dydžiui. Ekonomikos augimas, infliacija, nedarbo lygis ir kiti makroekonominiai rodikliai gali lemti poreikį keisti NPD sumą. Pavyzdžiui, per ekonominį nuosmukį ar krizę – vyriausybė gali sumažinti NPD, kad padidintų mokesčių pajamas arba priešingai – gali jį padidinti, nes sieks suteikti didesnę finansinę paramą mažas pajamas gaunantiems asmenims.

NPD suma tiesiogiai veikia mokesčių mokėtojų finansinę padėtį. Padidinus NPD – mažas pajamas gaunantys asmenys gali išlaikyti daugiau savo pajamų be mokesčių, o tai gali pagerinti jų gyvenimo kokybę ir sumažinti finansinę naštą. Tuo tarpu, sumažinus NPD – gali padidėti apmokestinamos pajamos, o tai gali pabloginti mažas pajamas gaunančių asmenų finansinę būklę.

Pajamų apskaičiavimas

Mokesčių mokėtojui apskaičiuojant savo pajamų mokesčio sumą – pirmiausia atskaičiuojama NPD suma. Tai reiškia, kad pajamos, kurios yra mažesnės arba lygios NPD sumai – nėra apmokestinamos. Tik pajamos viršijančios NPD yra laikomos apmokestinamos ir naudojamos mokesčių apskaičiavimui.

NPD yra suma, kuri atimama iš bendrųjų pajamų prieš apskaičiuojant mokesčius. Šis atskaitymas reiškia, kad asmeninės pajamos, neviršijančios NPD sumos, yra visiškai atleistos nuo pajamų mokesčio. Pavyzdžiui, jei NPD yra 6000 eurų per metus, o asmuo uždirba 6000 eurų arba mažiau – jis nemoka pajamų mokesčio. Kai mokesčių mokėtojas turi pajamų, kurios viršija NPD sumą – šios viršijančios pajamos yra laikomos apmokestinamos. Tarkime, jei asmuo uždirba 8000 eurų per metus ir NPD yra 6000 eurų, tai apmokestinamą sumą sudaro 2000 eurų (8000 - 6000 eurų). Ši apmokestinama suma yra naudojama skaičiuojant galutinį pajamų mokesčio kiekį, kuris turi būti sumokėtas valstybei.

Mokesčių lengvatos

NPD taikymas yra dalis mokesčių lengvatų sistemos, kuri yra skirta mažinti mokesčių naštą mažas pajamas gaunantiems asmenims. Ši lengvata padeda užtikrinti, kad pagrindinės pajamos būtų apsaugotos nuo bazinių mokesčių, taip leidžiant asmenims geriau valdyti savo finansus ir išlaikyti daugiau savo uždirbtų lėšų. 

  • Jei asmuo uždirba 4000 eurų per metus ir NPD yra 6000 eurų – visos jo pajamos yra mažesnės už NPD sumą. Dėl to, kad pajamos neviršija NPD ribos – šiam asmeniui nereikia mokėti pajamų mokesčio. Šiuo atveju, NPD visiškai atleidžia visas pajamas nuo apmokestinimo.
  • Jei asmuo uždirba 12 000 eurų per metus ir NPD yra 6000 eurų – apmokestinamos pajamos bus 6000 eurų (12 000 - 6000 eurų). Pajamų mokesčio apskaičiavimui bus taikoma šia apmokestinama suma ir mokesčio suma bus nustatoma pagal galiojančius tarifus.

NPD privalumai

NPD padeda apsaugoti mažas pajamas gaunančius asmenis, nes jų pajamos iki nustatytos ribos yra atleidžiamos nuo mokesčių. Tai leidžia jiems išlaikyti daugiau savo uždirbtų pajamų ir užtikrina finansinį stabilumą. NPD naudojamas kaip įrankis socialiniam teisingumui skatinti, nes jis padeda sumažinti mokesčių naštą tiems, kurie turi mažesnes pajamas, o tai prisideda prie pajamų paskirstymo lygybės ir sumažina socialines skirtumus.

NPD padeda supaprastinti mokesčių apskaičiavimo procesą, nes mažina apmokestinamas pajamas ir taip mažina apskaičiavimo sudėtingumą. Tai taip pat sumažina administracinių išlaidų ir klaidų riziką. Padidindama neapmokestinamą pajamų dydį vyriausybė gali skatinti vartojimą ir ekonominę veiklą, nes asmenys su mažesnėmis pajamomis gali daugiau išleisti, kai jų pajamos nėra apmokestinamos.

Neapmokestinamas pajamų dydis (NPD) yra esminė mokesčių sistemos dalis, kuri padeda nustatyti, kaip pajamos bus apmokestinamos. Pirmiausia atsiskaitydami NPD sumą – mokesčių mokėtojai gali būti atleisti nuo mokesčių pagal jų pajamas, kurios yra mažesnės arba lygios NPD sumai. Tik pajamos, viršijančios šią ribą, yra apmokestinamos ir naudojamos mokesčių apskaičiavimui. Šis procesas ne tik sumažina mokesčių naštą mažas pajamas gaunantiems asmenims, bet ir padeda užtikrinti efektyvų ir teisingą mokesčių administravimą.

CHAT – konsultacija
Sveiki! Kuo mes galime Jums padėti?