Kredito atostogos iki 6 mėn. Kredito palūkanos nesikeičia!
Ekonominė krizė. Kaip jai pasiruošti sėkmingai?
Naujienos

Ekonominė krizė. Kaip jai pasiruošti sėkmingai?

2022 m. viduryje ES šalyse, JAV ir daugumoje kitų pasaulio valstybių siautėjusi infliacija pamažu rimsta. Tradingeconomics.com pateikiamais duomenimis, 2022 m. rugsėjį metinį infliacija Lietuvoje siekė viršijo 24 proc., o 2024 m. balandį ji nusileido iki rekordinių 0,1 proc. žemumų.

Pinigų nuvertėjimo tempams mažėjant, Europa ir JAV jau gyvena artėjančių bankų palūkanų normų karpymų nuotaikomis. Tačiau tai nebūtinai sugrąžins ekonominį gyvybingumą į pasaulio rinkas. Užsitęsęs karas Ukrainoje, aštrėjanti situacija Artimuosiuose rytuose, iki dešimtmečio aukštumų sukilusios NT kainos Europoje ir JAV bei kiti veiksniai skatina ekspertus vis garsiau svarstyti apie galimos recesijos artėjimą.

Suvokdami, kaip svarbu kiekvienam iš mūsų tinkamai skirstyti savo pinigus galimų ekonominių krizių akivaizdoje, pateikiame jums 3 patarimus, padėsiančius jums efektyviau pasiruošti tokiems finansiniams nesklandumams, kaip ekonominė recesija Lietuvoje ir kitose pasaulio valstybėse.

 

Finansų planavimas ir finansinė pagalvė

Ir didesnes, ir mažesnes pajamas gaunantiems žmonėms, kurie nori bet kokius ekonominius nestabilumus pasitikti užtikrintai, svarbu tiksliai žinoti, kiek pinigų uždirbama kiekvieną mėnesį, ir kaip jie skirstomi išlaidoms. Vieniems tai padaryti padeda elementarus pajamų-išlaidų registravimas Excel duomenų lentelėse, kitiems efektyviau veikia griežtas procentinis finansų paskirstymas konkrečioms sritimis. Kad ir kokią taktiką pasirinksite biudžeto valdymui, disciplinuotas išlaidų registravimas padės lengviau pamatyti bereikalingo pinigų švaistymo šaltinius ir apkarpyti nebūtinas išlaidas.

Jei pasirūpinote išlaidų valdymu, verta pagalvoti ir apie finansų rezervo kaupimą. Tai yra savotiška finansinė pagalvė, kuri padeda sklandžiai amortizuoti finansinius nesklandumus praradus darbą bei susidūrus su netikėtomis automobilio, buitinės technikos remonto ar kitomis netikėtomis išlaidomis.

Jei neturite jokių skolų arba bendra jų įmokų suma neviršija 36 proc. nuo kasmėnesinių pajamų, patariame turėti maždaug 3 mėn. būtinoms išlaidoms (maisto, kuro, būsto ir kt.) prilygstantį rezervą. Jei skolų santykis viršija 36 proc. ir (arba) iš savo pajamų išlaikote vieną ar kelis kitus asmenis, rekomenduojame sukaupti bent 6 mėn. būtinoms išlaidoms prilygstančią pagalvę. O jei iš savo gaunamų pajamų išlaikote 3 ar daugiau kitų asmenų ir (arba) jūsų finansinių įsipareigojimų reguliarios įmokos gerokai viršija 50 proc. ribą nuo uždirbamų pajamų, rekomenduojame sukaupti 12 mėn. būtinoms išlaidoms prilygstantį rezervą.

 

Pajamų diversifikavimas

Taip pat patariame atkreipti dėmesį ir į savo pajamų šaltinius bei jų diversifikavimą. Jei kas mėnesį visas savo pajamas gaunate vien iš darbo sutarties santykių vienoje darbovietėje, stipriai rizikuojate pajamų diversifikavimo atžvilgiu. Jei ekonominių sunkumų akivaizdoje jūsų įmonė staigiai sumažintų etatų skaičių ir jus atleistų, arba ilgesniam laikui bus apkarpyti viso personalo atlyginimai, tikėtina, jog tokia situacija skaudžiai atsilieps jūsų finansiniam stabilumui.

Būtent todėl svarbu susikurti kelis, tarpusavyje kuo mažiau susijusius pajamų šaltinius. Dirbantiems pagal nuolatinę darbo sutartį iš pradžių verta pasvarstyti apie papildomą įgūdžių įdarbinimą veikiant pagal IV pažymą arba verslo liudijimą. Taip pat galima pradėti ir nuosavą smulkųjį verslą arba (deramai įvertinus rizikas bei potencialias grąžas) dalį gaunamos algos iš pastovaus darbo įdarbinti į pasyvias pajamas generuojančius investicinius instrumentus (akcijas, obligacijas, NT rinką ir t.t.).

 

 

Didelės skolos ir jų vengimas

Taip pat patariame vengti per didelio pajamų ir paskolų įmokų santykio. Puikiai suprantame, jog kartais norisi po algos padidinimo lizingo būdu įsigyti prabangiausią automobilį ar greitai persikelti į naujus, būsto kredito dėka įsigytus namus. Tačiau šioje vietoje patariame įsivertinti įsipareigojimų laikymosi galimybes pagal auksinę skolinimosi taisyklę. Idealiu atveju visos jūsų kasmėnesinės paskolų įmokos neturėtų viršyti 25 proc. nuo bendrų kasmėnesinių pajamų. Tokiu būdu būsite daug labiau užtikrinti, jog jums pakaks pinigų skolų išmokėjimui ir tada, kai tarpbankinės bei paskolų palūkanų normos kyla, ir tada, kai ekonominės recesijos akivaizdoje mažėja daugumos vartotojų perkamoji galia.

 

Jei pastebėjote, jog susidūrus su nenumatytais finansiniais iššūkiais jums skubiai prireikė pinigų, galite bet kuriuo metu dėl papildomo finansavimo kreiptis į mūsų, SMSpinigai, specialistus. Ne tik greitai ir patogiai įvertiname jūsų skolinimosi galimybes pagal užpildytą paraišką, bet ir galime pasiūlyti itin įvairias paskolas – nuo tradicinių kredito linijų ir vartojimo paskolų, iki automobilio kreditų bei paskolų su NT įkeitimu.

CHAT – konsultacija
Sveiki!
Mūsų konsultantai dirba I-V: 8:00 – 20:00 ir VI-VII: 10:00 – 18:00.
Rekomenduojame Jums siųsti savo klausimą elektroniniu paštu info@nordecum.lt, nurodant savo klausimą ir kontaktinius duomenis, kurie padėtų su Jumis susisiekti. Tai leis efektyviai išspręsti Jūsų klausimą.