Kredito atostogos iki 6 mėn. Kredito palūkanos nesikeičia!
Apgavystės internete: kaip nepatekti į sukčių spąstus?
Naujienos

Apgavystės internete: kaip nepatekti į sukčių spąstus?

Šiuolaikinė internetinė erdvė vartotojams siūlo aibę paslaugų ir prekių įsigijimo galimybių. Vos kelių mygtukų paspaudimų dėka galite užsisakyti norimas prekes iš kito pasaulio krašto, pasitikrinti savo banko sąskaitos likutį ar užsakyti siuntos pristatymo paslaugą.

Tiesa, plačios internetinės erdvės galimybės traukia ne tik pardavėjus bei paslaugų teikėjus, bet ir internetinius sukčius. Prisidengdami kasdieniais klientų informavimo, aptarnavimo veiksmais bei netikrų produktų pardavimais, sukčiai visame pasaulyje kasdien pasisavina daugybės vartotojų asmeninius duomenis bei apšvarina jų bankų sąskaitas. Naujienų portalo ABC duomenimis, 2022 m. vien JAV gyventojai dėl internetinių sukčių veiklos prarado apie 10,3 mlrd. dolerių asmeninių lėšų.

Lietuvoje internetinis sukčiavimas taip pat darosi vis opesne problema. Lietuvos bankų asociacijos duomenimis, finansiniai sukčiai per 2022 m. iš Lietuvos verslų ir gyventojų išviliojo beveik 12 mln. eurų (iš kurių 5 mln. grąžinti savininkams). Dažnam šioje vietoje kyla logiškas klausimas – kaip apsaugoti savo duomenis ir pinigus nuo internetinių sukčių spąstų ir saugiai naudotis internetinės erdvės paslaugomis?

 

Bankiniai asmeniniai duomenys niekam neatskleidžiami

Kone svarbiausias patarimas, saugantis nuo internetinių sukčių, yra šis: niekam neatskleiskite privačių bankinio prisijungimo duomenų. Vartotojui svarbu žinoti tai, kad bankinių prisijungimo duomenų atskleidimo negali reikalauti ne tik jūsų asmeninis bankas, bet ir valstybinės institucijos.

Jei jums kyla klausimų dėl būtinybės atskleisti konfidencialią asmeninę informaciją netikėtai paskambinusiems ir valstybinės institucijos asmenimis prisistačiusiems asmenims, svarbu nepriimti skubotų sprendimų. Nepažįstamam kontaktui jokiais būdais neperduokite konfidencialių duomenų. Vietoje to, tiesiogiai susisiekite su minėto banko/valstybinės įstaigos atstovais naudojant oficialiuose tinklalapiuose nurodytus konsultacinius tel. numerius ar el. pašto adresus.

 

Manipuliacijų efektas

Atminkite, jog internetiniai sukčiai dažnai stengiasi informaciją išgauti prisidengiant skubos motyvu. Netikėtai susisiekę su potencialia auka, jie dažnai pristato emociškai paveikią problemą, kurią reikia spręsti akimirksniu. Pavyzdžiui, asmens kodą prašoma padiktuoti prisidengiant gyvenamos vietos tikslinimu, bankinius duomenis – besibaigiančiu paskyros galiojimo laiku ar panašiu, iš pažiūros kasdieniu klausimu.

Jei ir jūs sulaukėte netikėto skambučio ar laiško iš nežinomo adresato, neskubėkite jam teikti jokios asmeninės informacijos. Sprendimas šiuo atveju yra identiškas pirmojo patarimo veiksmų sekai. Būtina per oficialiame tinklalapyje pateiktus kontaktinius adresus susisiekti su atstovais organizacijos, kurios darbuotoju prisistato jums netikėtai paskambinęs asmuo. Taip pat galite prisijungti prie savo asmeninių paskyrų naudojant tik oficialias tinklalapių nuorodas ir greitai patys pasitikrinti, ar potencialių sukčių minima problema tikrai reali.

 

Nespauskite ant neaiškių nuorodų

Jei atsidarytumėte savo išmaniojo telefono žinučių skiltį „šlamštas ir užblokuotos žinutės“, nustebtumėte pamatę, kiek kartų melagingais pranešimais sukčiai bandė jus priversti spustelėti ant jų sugeneruotų nuorodų. Vieni užsiminė apie niekad negirdėtos siuntos registravimą muitinėje, kiti – apie skubų pranešimą dėl mokėtinos baudos VMI.

Jei gavote pranešimą su panašiu turiniu iš neaiškaus adresato, o žinutėje prisegta internetinė nuoroda, jokiu būdu jos nespauskite! O jei netyčia spustelėjote, kuo skubiau ją išjunkite, nesuveskite jokių prašomų duomenų ir prireikus skubiai kreipkitės į tikrus paminėtos organizacijos atstovus per oficialaus jų tinklalapio kontaktinius adresus.

Paprastai sukčių el. laiškais ir žinutėmis siunčiamos nuorodos veda į netikrą banko puslapį, kuriame suvesta asmeninė prisijungimo informacija patenka į apgavikų rankas. Atminkite, jog bet kokius prisijungimus prie bankinių sąskaitų ar valstybinių paskyrų būtina atlikti tik naudojantis oficialiais paslaugos teikėjų internetiniais adresais.

SMSpinigai yra patogus jūsų finansinis partneris, jau daugiau nei dešimtmetį teikiantis Lietuvos gyventojams įvairias finansavimo paslaugas. Siūlome ir standartinės vartojimo paskolos, ir kredito linijos, ir kitas paslaugas. Greitai ir efektyviai įvertiname jūsų asmenines skolinimosi galimybes ir pagal jas bei jūsų pasirinktus kredito dydžio bei grąžinimo laikotarpio variantus pasiūlome geriausiai jūsų poreikius atitinkančius finansavimo sprendimus.

CHAT – konsultacija
Sveiki!
Mūsų konsultantai dirba I-V: 8:00 – 20:00 ir VI-VII: 10:00 – 18:00.
Rekomenduojame Jums siųsti savo klausimą elektroniniu paštu info@nordecum.lt, nurodant savo klausimą ir kontaktinius duomenis, kurie padėtų su Jumis susisiekti. Tai leis efektyviai išspręsti Jūsų klausimą.