Kredito atostogos iki 6 mėn. Kredito palūkanos nesikeičia!
Kuo skiriasi lizingas automobiliui nuo paskolos?
Blog'as

Kuo skiriasi lizingas automobiliui nuo paskolos?

Lizingas ir automobilio paskola yra du populiarūs būdai finansuoti automobilio įsigijimą. Nors abu leidžia vairuoti norimą automobilį iš karto neįnešant visos sumos – jie turi skirtingas savybes ir gali būti tinkamesni skirtingoms situacijoms.

Prieš priimdami sprendimą – atidžiai palyginkite skirtingų finansavimo įstaigų siūlomas sąlygas. Atkreipkite dėmesį į metinę palūkanų normą, bendrą sumą, kurią sumokėsite per visą laikotarpį, bei kitas smulkias detales.

Lizingas ir paskola automobiliui: skirtumai

Lizingas ir paskola – tai du pagrindiniai būdai finansuoti automobilio įsigijimą.

Nuosavybė

Lizingo atveju – automobilio savininku išlieka lizingo bendrovė. Jūs jį nuomojate už nustatytą mėnesinį mokestį. O nusprendus imti paskolą – automobilis iškart tampa jūsų nuosavybe. Jūs jį perkate, o paskola yra būdas išdėstyti mokėjimus laikui bėgant.

Taigi, konkrečiai ir aiškiai – lizingas yra tarsi ilgalaikė automobilio nuoma. Jūs ne perkate automobilį iš karto, o mokate mėnesines įmokas už naudojimąsi juo. Pasibaigus lizingo laikotarpiui – turite pasirinkimą: išpirkti automobilį arba jį grąžinti. O paskola yra tiesioginis automobilio pirkimas, tik mokėjimas už jį išdėstomas mažesnėmis dalimis per tam tikrą laikotarpį. Nuo pirmosios įmokos momento automobilis tampa jūsų nuosavybe.

Pradinis įnašas

Nusprendus detaliau domėtis lizingu – reikia nepamiršti, kad paprastai reikalaujamas didesnis pradinis įnašas (dažnai apie 10-20 % automobilio vertės). Didesnis pradinis įnašas sumažina lizingo bendrovės riziką, kad klientas nutrauks lizingą arba negalės mokėti įmokų. Pradinis įnašas tarsi „saugos garantas“, kuris motyvuoja klientą laikytis lizingo sutarties sąlygų.

O paskolos atveju pradinis  įnašas gali būti mažesnis arba jo visai nereikalaujama. Mažesnis pradinis įnašas gali būti susietas su kitomis sąlygomis, pavyzdžiui, didesne metine palūkanų norma arba ilgesniu paskolos grąžinimo laikotarpiu. Taigi, nors mažesnis pradinis įnašas atrodo patraukliai – ilguoju laikotarpiu galite sumokėti daugiau dėl didesnių palūkanų ir bendros mokėtinos sumos.

Mėnesinės įmokos

Normalu, kad mėnesinės įmokos yra vienas svarbiausių aspektų, kuris lemia pasirinkimą. Lizingo atveju mėnesinės įmokos dažniausiai būna mažesnės, nes apima tik dalį automobilio vertės. Mažesnės mėnesinės įmokos yra vienas iš didžiausių lizingo privalumų. Kadangi įmoka apima ne tik palūkanas, bet ir dalį automobilio vertės nusidėvėjimo – ji paprastai būna mažesnė nei paskolos įmoka. Tačiau nepamirškite, kad galutinė automobilio kaina gali būti didesnė dėl likutinės vertės ir galimo išpirkimo.

O paskolos atveju – mėnesinės įmokos paprastai būna didesnės, nes apima visą paskolos sumą su palūkanomis. Taigi, mėnesinės įmokos yra didesnės, nes jūs iš esmės „nusiperkate“ automobilį iš karto. Kiekviena įmoka sumažina jūsų skolą bankui.

Sutarties pabaiga

Pasibaigus auto lizingui – skolininkas dažniausiai turi tris opcijas.

  • Sumokėti likutinę vertę ir automobilis tampa jūsų nuosavybe. Tai yra numatoma automobilio vertė sutarties pabaigoje. Ji apskaičiuojama atsižvelgiant į automobilio modelį, gaminimo metus, ridą ir bendrą būklę. Svarbu atkreipti dėmesį, kad likutinė vertė yra tik prognozė, o faktinė automobilio vertė gali skirtis.
  • Jei automobilis yra geros būklės ir neviršytas ridos limitas –  paprastai nereikia mokėti papildomų išlaidų. O jei automobilis yra pažeistas arba rida viršija sutartą limitą – gali būti taikomi papildomi mokesčiai. Todėl svarbu atidžiai skaityti lizingo sutartį ir rūpintis automobilio būkle visą lizingo laikotarpį.
  • Išsirinkti naują automobilį ir perimti dalį likutinės vertės į naują sutartį. Perimant dalį likutinės vertės į naują lizingą –  galite pasirinkti naujesnį arba brangesnį automobilį. Tačiau nepamirškite, kad tai reiškia ilgesnį įsipareigojimą ir galbūt didesnes mėnesines įmokas.

Tradicinės paskolos automobiliui atveju –  dažniausiai sutarties pabaigoje paskola būna visiškai grąžinta ir automobilis priklauso jums. Tačiau svarbu įsitikinti, kad visi paskolos mokėjimai yra atlikti ir nėra jokių skolų.

Kada rinktis lizingą, o kada – paskolą?

Lizingas gali būti tinkamesnis, jei:

  • Norite vairuoti naujesnį automobilį.
  • Jums svarbios mažesnės mėnesinės išmokos.
  • Nesate tikri – kokį automobilį norėsite vairuoti ateityje.

Paskola gali būti tinkamesnė, jei:

  • Norite kuo greičiau tapti automobilio savininku.
  • Jums nereikia didelio lankstumo keisti automobilį.
  • Esate pasirengęs mokėti didesnes mėnesines išmokas.

Renkantis įvertinkite ne tik mėnesines išmokas, bet ir visas papildomas išlaidas, tokias kaip draudimas, techninė apžiūra ir degalai. Atidžiai perskaitykite lizingo arba paskolos sutartį, kad suprastumėte visas sąlygas ir įsipareigojimus. Į ką atkreipti dėmesį skaitant lizingo arba paskolos sutartį?

Bendrosios sąlygos:

  • Sutarties trukmė.
  • Mėnesinės įmokos dydis ir terminai.
  • Bendra mokėtina suma.
  • Palūkanų norma.
  • Baudos už vėlavimą.
  • Draudimo reikalavimai.

Specialios sąlygos:

  • Likutinė vertė (lizingui).
  • Ankstyvo sutarties nutraukimo sąlygos.
  • Automobilio būklės reikalavimai.
  • Kilometražo riba.
  • Kitos specifinės sąlygos susijusios su pasirinktu finansavimo būdu.

Lizingo sutartyse dažnai būna nustatytas ridos limitas. Jei jį viršysite – gali tekėti mokėti papildomas išlaidas. Galiausiai, reikia įvertinti ir tai, kad laikui  bėgant automobilio vertė mažėja. Įvertinkite, kaip tai gali paveikti jūsų sprendimą pirkti ar išsinuomoti automobilį.

Kuris variantas jums tinkamesnis – priklauso nuo jūsų individualių poreikių, finansinės situacijos ir ilgalaikių planų.

CHAT – konsultacija
Sveiki!
Mūsų konsultantai dirba I-V: 8:00 – 20:00 ir VI-VII: 10:00 – 18:00.
Rekomenduojame Jums siųsti savo klausimą elektroniniu paštu info@nordecum.lt, nurodant savo klausimą ir kontaktinius duomenis, kurie padėtų su Jumis susisiekti. Tai leis efektyviai išspręsti Jūsų klausimą.