Kredito atostogos iki 6 mėn. Kredito palūkanos nesikeičia!
Ar galima nutraukti 2 pakopos pensiją?
Blog'as

Ar galima nutraukti 2 pakopos pensiją?

2 pakopos pensija, dar vadinama papildoma pensija, yra svarbus socialinio apsaugos tinklo elementas, kuris yra skirtas užtikrinti finansinį saugumą senatvėje. Lietuvoje ši pensijos rūšis buvo sukurta siekiant papildyti pirmąją pensijos pakopą, kuri yra valstybės finansuojama ir priklauso nuo darbo užmokesčio bei pensijų koeficiento. 

Visgi, kadangi pensijų sistema yra dinamiška ir nuolat kintanti, natūralu, kad kyla klausimų apie galimybes ir procedūras, kurios yra susijusios su 2 pakopos pensijos nutraukimu. 

Kas yra 2 pakopos pensija?

2 pakopos pensija yra papildoma pensijų sistema, kuri buvo įkurta siekiant užtikrinti, kad asmenys turėtų papildomų lėšų senatvėje. Ši pensija kaupiasi per asmens įmokas į pensijų fondą, kurio lėšos investuojamos ir auga per laiką. Skirtingai nei pirmoji pensijos pakopa, kuri yra finansuojama iš valstybės biudžeto, antroji pakopa yra paremta individualiu kaupimu ir investavimu.

Kaupimo mechanizmas

2 pakopos pensija yra pagrįsta individualiu kaupimu. Tai reiškia, kad kiekvienas asmuo turi savo atskirą pensijų sąskaitą, kurioje kaupiasi lėšos. Asmuo reguliariai moka įmokas į pensijų fondą, kurios yra investuojamos pagal pasirinktas investavimo strategijas. Lėšų investavimo būdai gali būti įvairūs – akcijos, obligacijos, nekilnojamas turtas ir kitos finansinės priemonės.

Valdymas ir administravimas

2 pakopos pensijų fondus valdo specialios pensijų įstaigos arba finansų institucijos, kurios turi teisę administruoti pensijų kaupimo lėšas. Šios institucijos atsako už investicijų valdymą, įmokų ir išmokų tvarkymą, taip pat už pensijų sąskaitų ataskaitų teikimą.

Investavimo strategijos

Pensijų fondai gali pasiūlyti įvairias investavimo strategijas. Jos siūlomos atsižvelgiant  į asmens rizikos toleranciją ir investavimo tikslus. Pavyzdžiui, agresyvesni fondai gali investuoti daugiau į akcijas ir kitas aukšto rizikos priemones, tuo tarpu konservatyvesni fondai gali orientuotis į mažesnės rizikos investicijas, kaip obligacijos.

Ar galima nutraukti 2 pakopos pensiją?

Pagrindinis klausimas, kuris kyla daugybei žmonių, yra ar galima nutraukti 2 pakopos pensiją. Atsakymas į šį klausimą priklauso nuo kelių veiksnių ir dažnai yra sudėtingas, nes procedūros ir sąlygos gali kisti priklausomai nuo pensijų sistemos taisyklių ir įstatymų pakeitimų.

Laikinai sustabdyti įmokas

Jei asmuo nenori visiškai nutraukti pensijos kaupimo – jis turi turėti laikinai sustabdyti įmokas į pensijų fondą. Tai reiškia, kad asmuo nebetęsia mėnesinių įmokų, tačiau pensijos kaupimas ir toliau vyksta pagal jau anksčiau sukauptas lėšas.

Visiškai nutraukti kaupimą

Pagal Pensijų kaupimo įstatymą ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos nustatytas taisykles, pensijų fonde sukauptas lėšas paprastai galima atsiimti tik pasiekus pensijinį amžių (įstatymai, reglamentuojantys II pakopos pensijų kaupimą nenumato galimybės nutraukti dalyvavimą ir atsiimti sukauptas lėšas prieš pasiekiant pensinį amžių, išskyrus atvejus, kai asmeniui paskirta išankstinė „Sodros“ pensija), tačiau yra išimtis dėl pirmą kartą sudarytos pensijų kaupimo sutarties, kurioje galiu nutraukti dalyvavimą anksčiau. Ši išimtis yra reglamentuota įstatymuose ir buvo nagrinėjama Konstituciniame Teisme dėl galimų teisinių pasekmių ir taisyklių suderinamumo.

Pakeisti pensijų fondą

Kai kurie asmenys gali norėti pakeisti pensijų fondą į kurį jie kaupia. Tai gali būti naudinga, jei asmuo nori gauti geresnį pelną arba pakeisti investavimo strategiją. Šiuo atveju pensijos kaupimo procesas nėra nutraukiamas, tačiau jis perskirstomas.

Ką reikia apsvarstyti prieš nutraukiant 2 pakopos pensiją?

Nutraukus pensijos kaupimą – gali kilti finansinių pasekmių. Pirmiausia, asmuo gali netekti papildomų lėšų, kurios būtų buvusios pasiektos ilgesniam kaupimui ir investavimui, o tai gali reikšti, kad asmens pensija bus mažesnė, nei būtų buvusi su papildomu kaupimu.

Taip pat yra galimos mokesčių pasekmės susijusios su pensijų lėšų atsiėmimu. Kai kurios šalys taiko mokesčius arba baudas už ankstyvą atsiėmimą arba pensijos nutraukimą. Svarbu pasikonsultuoti su finansų patarėju apie galimus mokesčių aspektus. Galiausiai, kai kurie įstatymai ir taisyklės gali riboti galimybę nutraukti pensijos kaupimą arba nurodyti specialias sąlygas, kurios turi būti įvykdytos. Svarbu susipažinti su galiojančiais įstatymais ir taisyklėmis, kad būtų išvengta netikėtų problemų.

Privalumai: nauda žmogui

2 pakopos pensija suteikia papildomą pajamų šaltinį senatvėje. Kadangi pirmoji pensijos pakopa dažnai yra pagrįsta valstybės biudžetu ir gali būti ribota – antroji pakopa suteikia galimybę užtikrinti papildomas lėšas ir padidinti bendrą pensijos dydį. Taip pat daugelyje šalių 2 pakopos pensija yra apmokestinama palankesnėmis sąlygomis, nei kitos pajamos. Paprastai įmokos į pensijų fondą gali būti atimamos iš apmokestinamojo pajamų dydžio, o tai sumažina mokestinę naštą. Galiausiai, asmenys turi galimybę pasirinkti investavimo strategijas, kurios geriausiai atitinka jų finansinius tikslus ir rizikos toleranciją. Tai suteikia daugiau kontrolės ir galimybę pritaikyti kaupimo strategiją pagal individualius poreikius.

CHAT – konsultacija
Sveiki! Kuo mes galime Jums padėti?